Vždy sme mali radi dobré ryby. Ale ani sme netušili, aké náročné je postaviť im bazén. Preto sme v roku 2014 začali spolupracovať so skúseným ichtyológom, s jeho pomocou sa prepracovali k vybudovaniu rybej farmy a následne k rozšíreniu našich aktivít o predaj čerstvých rýb. Pretože, čo si budeme hovoriť, čerstvá ryba do nášho jedálnička jednoducho patrí. Keď sme sa rozhodovali, aké ryby vlastne chceme, veľa sme pátrali, čítali a vzdelávali sa. Nakoniec sme sa stotožnili s filozofiou, že vnútrozemcovi, a Stredoeurópanovi k tomu, najviac konvenuje sladkovodný typ ryby a nasadili do našich bazénov pstruh dúhový lososovitý, kapor. Všetky ich prvotriedne kŕmime najkvalitnejšou potravou, pretože práve tá sa v konečnom dôsledku podpisuje aj pod kvalitu rybieho mäsa
Minulý rok sme náš experiment posunuli ešte o level vyššie. Keď už sme sa nasýtili grilovačiek a pokryli zvýšenú vianočnú spotrebu rýb v rodine, napadlo nám začať si pre seba a svojich blízkych vyrábať aj vlastné rybacie produkty. Stavili sme pri tom na starú obľúbenú päťbojársku disciplínu: treska, zavináč, údenáč, ryba v oleji a rybí šalát. Zrenovovali sme starú udiareň na pozemku, začali hľadať najlepšieho dodávateľa majonézy, pustili sa do experimentovania s receptúrami a veľmi rýchlo sme zistili, že všetko sa dá robiť lepšie a kvalitnejšie ako sme doposiaľ boli zvyknutí. Namiesto náhrad a Mendelejevovej sústavy chemických prvkov sme stavili na prirodzenosť a poctivosť. Začali sme si vyrábať “kunowskú tresku” s obsahom 70% rybieho mäsa v 80% majonéze, zavináče konzervované iba cibuľou a kyslou kapustou a ryby si údime na bukovom dreve. Všetko sme poctivo testovali na rodinných príslušníkoch.
P.S. Všetci účastníci testu sa tešia dobrému zdraviu a nikto z nich nebol krátkodobo ani dlhodobo hospitalizovaný 🙂 .